Humanisterna Stockholm

Vi värnar om det sekulära samhället

 Tidsschema för kryssningen

 

OBS - genomgående svensk tid

 

Torsdag 13/10

 

15.30

Registrering

16.15

Ombordstigning, gå direkt till auditoriet på däck 9

16.30

Christer Sturmark: ”Sekularism som garant för religionsfrihet"

17.10

Inkvartering i hytterna

18.00

Middag

19.30

Patrik Lindenfors: "En livsåskådning utan skygglappar – Sekulär humanism: förnuft, omtanke, ansvar"

20.10

Diskussion

20.30

Anneli Noréus och Irene Rune: ”Ceremonier i Livet – det sekulärhumanistiska alternativet”. En filminspelning av ceremoni kommer också att visas.

21.10

Diskussion

21.30

Mingel med bubbel

 

 

Fredag 14/10

 

08.00

Frukost i matsalen, fri placering  - OBS svensk tid, se båtens urtavlor!
(Din mobiltelefon kan komma att ställa om sig till finsk tid vid ankomsten till Åland.)

09.00

Amineh Kakabaveh: ”Varken hora eller kuvad (VHEK) – en feministisk och antirasistisk rörelse.”

09.40

Diskussion

10.00

David Thurfjell: "Det (sken)sekulära Sverige möter islam: Om svensk lutherdom, sekularitet och muslimsk invandring"

10.40

Diskussion

11.00

Samtal i grupper enligt utdelad lista. Grupperna går till respektive rum i korridoren i anslutning till auditoriet. Fem rum, vardera med kapacitet för 20 personer, har bokats.

12.30

Lunch

14.00

Återsamling, paneldiskussion, frågestund

15.00

Avslut

15.30

Båten ankommer till kaj

 

Orostider - brytningstider

 

Foto: Jan-Åke Sköld, Marstrand

 

Det är oroligt ”ute i världen”, som man säger. Vissa hävdar att vi står inför en ny folkvandringsperiod på grund av krig i Mellanöstern och Afrika, och på sikt även på grund av klimatförsämringar. Sverige är ett av de länder som tagit emot flest flyktingar i förhållande till folkmängd. Vad innebär det för vår sekulära kultur och våra postkristna traditioner?

I fem föredrag vill vi ta upp dessa frågor ur olika aspekter. Det kommer att ges utrymme för frågor och diskussioner, dels under föredragen, dels vid samtal i grupp och avslutningsvis vid en paneldiskussion.

Christer Sturmark inleder med en översikt över var Humanismen står idag i förhållande till ökad religiös polarisering kontra bevarandet av ett sekulärt samhälle. Patrik Lindenfors belyser innebörden av en sekulärhumanistisk livsåskådning och med hänvisning till den bok som han och Christer Sturmark nyligen utkommit med i ämnet. Anneli Noréus och Irene Rune berättar om den konkreta verksamhet som bedrivs i form av sekulära ceremonier och hur den nyutkomna boken ”Ceremonier i livet” är avsedd att stödja detta. Amineh Kakabaveh redogör för resultat av ett antal undersökningar av hur religiösa föreställningar och kulturella traditioner begränsar unga människors möjligheter till egna val i sina liv. David Thurfell gör en betraktelse om vad som kan förväntas när ett stort antal människor med starka religiösa traditioner av olika slag möter vårt sekulariserade samhälle.

Välkommen!

 Stefan Björnson, projektledare för kryssningen

 

 

Humanisternas ordförande hälsar välkommen…

Sekularism som garant för religionsfrihet. Christer Sturmark är författare, förläggare, debattör och tidigare IT-entreprenör. Han har en fil. kand. i datavetenskap och är ordförande för Förbundet Humanisterna.

… och så erbjuds de här spännande föreläsningarna

Varken hora eller kuvad (VHEK). En feministisk och antirasistisk rörelse. Amineh Kakabaveh är socionom och har arbetat i socialt utsatta områden. Hon är ordförande i VHEK, riksdagsledamot (v) och ledamot i styrelsen för Förbundet Humanisterna.

 

Livsåskådning utan skygglappar: Sekulär humanism. Förnuft, omtanke, ansvar. Patrik Lindenfors är forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms Universitet. Han främsta intresse inom forskningen är evolutionen av mänsklig kultur.

 

Det (sken)sekulära Sverige möter islam. Om svensk lutherdom, sekularitet och muslimsk invandring. David Thurfjell är religionshistoriker, islamforskare och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Han är aktuell med böckerna ”Det gudlösa folket: De postkristna svenskarna och religionen” samt ”Varför finns religion?”.

 

Ceremonier i Livet. Det sekulärhumanistiska alternativet. Anneli Noréus och Irene Rune är redaktörer för antologin Ceremonier i livet” som innehåller tips om hur man skapar en ceremoni, förslag på dikter m m. Anneli har arbetat somförlagschef. Irene är officiant sedan tio år, och ansvarar för samordning av Humanisternas ceremonier samt för förbundets officiantutbildning.

 

Hyttkategori och pris: (inside standard enkel för 1990 kr är tyvärr slutsåld)*
Eventuellt meddelande:
Är beredd att medverka vid genomförandet av kryssningen:
Namn:*
E-postadress:*
Gatuadress:
Postnr:
Ort:
Personnr (krav från rederiet):*
Telefon:
-
Medlem i humanisterna:
Person 2 vid delad hytt:*
E-postadress 2:
Gatuadress 2:
Postnr 2:
Ort 2:
Personnr 2:*
Telefon 2:
-
Medlem i Humanisterna person 2:

 

Tyvärr är kryssningen inställd på grund av för få deltagare

 

På kryss med Humanister
13-14 oktober 2016

 

 

 

Sekulära värderingar i brytningstid

 

Kom med på en skön kryssning i vacker skärgårdsmiljö! Du som är intresserad av en sekulärhumanistisk livssyn får ta del av serie intressanta föredrag under resan.

Syftet är att erbjuda såväl medlemmar i Humanisterna som andra intresserade tillfälle till att ta del av presentationer, diskussioner och samtal i grupp om livsåskådning på icke-religiös grund. Temat denna gång handlar om vilka värderingar som sekulär humanism står för och hur de kan föras fram. Vad kan sekulärhumanismen bidra med i dessa tider då flera olika religiösa och kulturellt betingade åskådningar bryts mot varandra?

Resan görs med Viking Cinderella. Inkvartering i enkel- eller dubbelhytt. I priset ingår buffémiddag, frukost och lunch.

Incheckning från kl 15.30 på torsdagen, ombordstigning 16.15, återkomst till Stockholm kl 15.30 på fredagen.

 

Program

 

Broschyr i tryckbar formfiles/Hum-X16-folder_1.0.pdf (skrivs med fördel ut som dubbelsidig liggande A4 med häftning på kortsidan)

 

Anmälan och ytterligare information

Anmäl dig gärna redan nu: Bokning. Förra årets kryssning blev fulltecknad och det kostar inget att vara tidigt ute. Full återbetalning vid avbokning senast 30 dagar före eller vid sjukdom. Turen går från Stockholm (Vikingterminalen vid Stadsgården) till Mariehamn och gör ett kort stopp där på fredagsmorgonen.

 

Pris per person, från kr

• 1760 för delad hytt

• 1990 för enkelhytt

Avbokningsregler:

Mer än 30 dagar före avresa: Återbetalning 100%

30 - 15 dagar före avresa:  Återbetalning 75%

14 dagar - 72 timmar före avresa:  Återbetalning 50%

Mindre än 72 timmar före avresa: Ingen återbetalning.

Full återbetalning vid sjukdom och mot läkarintyg.

 

Anmäl dig genom att klicka på Bokning i menyraden ovan.

Läs mer genom att klicka på Program i menyraden ovan.

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Se även: http://www.humanisterna.se